Een ander niveau van aanwezigheid

Gepost 24/12/2013

Zullen we met elkaar, zo net voor het uitluiden van het jaar, iets belangrijks met elkaar afspreken? Gewoon een paar onderonsjes die vooral werken als onderdeel van ons leven wat makkelijker, duidelijker, krachtiger en vooral ook LEUKER maakt? Een soort van belofte aan elkaar doen. Ik heb er maar een lijstje van gemaakt, daar is het tenslotte ook de tijd voor.. Komt ie.


1) Werken is géén werken.

Niet zoals we dat op dit moment vaak neerzetten in ons leven. Werken bestaat namelijk helemaal niet als een staat van 'zijn'. Werken IS leven. En je leeft niet alleen tussen 8-18 (of voor de die-hard timesqueezers tussen 9-17), toch? Je leeft de hele dag, dat stopt niet als je gaat werken. Ik hoor je denken; "Hè? De hele dag leven, ja dat snap ik prima..., maar zegt hij nou ook dat ik de hele dag moet werken??" Ja, en nee. Besef goed, werken is belangrijk, het is de manier waarop we hier en in deze tijd overleven, en juist daarom KAN het niet losstaan van de rest van ons zijn. We zijn als individu niet gesplitst in een 'werk mens' en een 'de-rest mens'. Dat lijkt soms wel de realiteit te zijn, maar dat is niet zo. Door dat te doen gebeuren er vreemde dingen, weten we soms niet meer wie of wat nu echt en belangrijk is. Daardoor verliezen we zicht op en gevoel met onze basis. Wees volledig aanwezig, altijd. Waar je ook bent; thuis, bij je familie of vrienden, en dus ook als je bezig bent met je werk. Wees bewust waarom je daar bent en wat je bijdraagt. Koppel dit aan je eigen basis, en niet aan je omgeving. Wees vrij, en neem meerdere keren per dag afstand van je bezigheden om terug te keren naar die eigen basis. Door die afstand regelmatig te nemen overzie je de dingen beter, weet je beter wat je volgende stap moet zijn, en verlies je veel minder energie aan dingen die belangrijk lijken maar dat uiteindelijk niet zijn. Even eruit, en dan weer erin! 

(Tips nodig hoe dit te doen? Vraag het me via het Info formulier op mijn site)


2) Neem tijd om te genieten 

Maak zoveel mogelijk plezier, alleen, samen, maakt niet uit. Ga erop uit, geniet van buiten zijn door een lekkere wandeling te maken. Maak muziek, of als je dat nog niet kunt, ga het leren. Het ontspant, stemt jezelf weer af met je basis, en geeft energie. En zie de humor in van het leven. Lach oprecht om het leven, en vergeet daarbij ook niet om ook jezelf niet te serieus te nemen, dus lach ook om jezelf. ;-)

Check?


3) En last but not least. Laat los.

We denken als doorgerationaliseerde mensen vaak, dat we alles onder controle moeten hebben. Not. Door volledig aanwezig te zijn, oprecht en betrokken, doe je vaak al méér van genoeg! Dus laat los die neiging om alles te willen regelen en controleren. Less is more, eerlijk waar. Studies tonen aan dat 80% van alle problemen en obstakels ook zonder effort van jou als individu (ik noem dat maar even "leuren en trekken") als vanzelf oplost. En dat niet alleen, maar vaak worden deze problemen ook nog op een andere, verrassende manier opgelost die jij zelf helemaal niet had kunnen (voor-) zien! Dus: loslaten van specifieke problemen en vertrouwen op het oplossend vermogen van ons systeem is heel erg belangrijk. Not for the least omdat dit gaan beheersen je een puik portie rust gaat geven. Try it!

 

Hoe heb jij het afgelopen jaar gewerkt? Hard? Veel? Met wisselend succes? We hebben allemaal onze belevingen bij dit afgelopen jaar. Mijn tips zullen je zeker een andere beleving geven aan het werken in 2014, en meer rust geven. For sure.


Ik wens jullie allen een fantastisch, gelukkig, gezond en succesvol 2014 toe!

 

Tips nodig? Vraag het me. Je kunt dit doen via het Info formulier op deze site.